Utcai világítás

A LED útvilágító lámpatestek csarnokok, gyárak, alagutak, raktárak, telephelyek, utak, utcák, parkolók, járdák bevilágítására használhatóak fel

A közvilágítás története

A közvilágítás kiemelten fontos minden utcán, hiszen nemcsak a közbiztonságot hivatott javítani, hanem a sötét éjszakai órák alatti közlekedést is lényegesen biztonságosabbá teszi. A közvilágítás története hazánkban egészen a 18. század végére nyúlik vissza, amikor is Budán bevezették a közvilágítás kezdetleges formáját, a repceolaj-lámpásokat. Ekkor még meglehetősen körülményes volt ezek karbantartása és üzemelése, mely a manapság használatos napelemes utcai LED lámpa viszonylatában ma már kivitelezhetetlen lenne.

Miért jobb a LED utcai lámpa a hagyományosnál?

Bár még sok helyen látható felszerelve a hagyományos lámpaoszlop, szerencsére már egyre több helyen találkozhatunk utódjával, a LED utcai lámpával. Nem csoda, hiszen a LED közvilágítás nem csupán alacsonyabb üzemeltetési költséggel büszkélkedhet, de alacsony teljesítmény mellett is képes magasabb fény kibocsájtására, mint a régi utcai lámpa. Emellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a LED technológiának köszönhetően a közvilágítás által megvilágítani kívánt utcák, parkok és terek célzottan lesznek megvilágítva, csökkentve ezzel a fényszennyezést.

Szintén a LED lámpa javára írandó, hogy rendkívül időtálló, a környezet szélsőséges viszontagságainak is képes ellenállni, így egy hibátlanul, szakszerűen felszerelt LED utcai lámpa fényét sokáig élvezhetjük majd.

Milyen típusai vannak az utcai térvilágításnak?

A régi közvilágítási lámpatestek meglehetősen nagy változáson mentek keresztül, az elavult megvilágítás helyébe optimális fényviszonyokat és alacsonyabb energiafogyasztást hozott a modern kor utcai LED világítása.

Egyes típusai elektromos hálózatra köthetők, de már széles körben elterjedt a napelemes utcai LED lámpa is, melyet akár mozgásérzékelővel is felszerelhetünk. Ennek előnye, hogy a beépített akkumulátor segítségével a napenergia képes feltölteni nappal, mely így az alkonyatérzékelő bekapcsolását követően automatikusan felkapcsol, anélkül, hogy áramot venne fel külső forrásból. Ezzel tulajdonképpen költsége a megvásárlás után egyenlő lesz a nullával, teljesen költségmenetesen képesek leszünk üzemelni egy hatékony, természetes fényű kültéri lámpaoszlopot.

Az utcai világítás nincs már feltétlenül oszlophoz kötve. Bár jóval nagyobb számban van jelen a horganyzott lámpaoszlop, nem ritka az sem, hogy egy ehhez szabott konzol segítségével épületek falára rögzítik az utcai LED lámpát. Ráadásul kialakításának köszönhetően mind a konzol, mind pedig a napelemes lámpa felszerelése gyors és egyszerű folyamat.