Ipari világítás

Led csarnokvilágítoink a hagyományos fém-halogén világítók kiváltására fejlesztették. Az akár több száz vattos hagyományos lámpatestek helyett nagy teljesítményű ledek használatáva wattonként 100 lumen fényerőre is képesek.Energiafelhasználás szempotjából költséghatékonyak megjelenésük modernebb.

A LED lámpák felhasználása ma már igen széleskörű. Nem csak otthonunkban dobhatjuk fel vele a konyhát, díszíthetjük nappalinkat rejtett világítással, vagy akár hálószobánkat LED csíkkal, hanem használhatunk LED lámpákat utcai világításként, de ipari felhasználása is igen széleskörben elterjedt. Nem meglepő, hiszen rendkívül sokoldalúan használható, számos formában, kialakításban és teljesítményben kapható már, emellett kifejezetten hasznos, és egyszerű megoldás ipari területek megvilágítására is. Tökéletes megvilágításba helyezhet minden folyosót, csarnokot, műhelyt, raktárt, garázst, vagy akár parkolót is.

 

Folyamatosan növekvő követelmények

Az ipari területeken a munkáltatónak kötelessége biztosítani a munkafolyamatokhoz szükséges feltételeket, melynek az eredménye gyors és hatékony munkavégzés lehet a munkavállalók körében. Ilyen feltétel az ipari világítás is, hiszen például egy LED csarnokvilágítás nélkül problémát jelenthet a munkavállalók számára, hogy lássák azt, amit csinálnak. Ráadásul ez egy olyan vállalatnál, amelyik komoly gépeket használ, meglehetősen veszélyes is lehet. A vágószerszámok, prések vagy egyéb gépek közelében elég egy óvatlan mozdulat, és máris bekövetkezett a munkahelyi baleset.

Azonban nem csak ezért fontos az ipari reflektor, hogy elkerüljük a baleseteket. Egy asztalos műhely világítás szerepe például a színek megfelelő reprezentációja is, ugyanis a megrendelt színek eltévesztése téves gyártáshoz, ezáltal reklamációhoz és bevételkieséshez is vezethet. Szerencsére egy ipari mennyezeti lámpa segítségével könnyen elkerülhetjük ezeket a problémákat is.

 

Miben különbözik otthoni lámpánk az ipari területeken használt LED lámpatestektől?

Bár sokaknak nagy jelentősége van annak is, hogy otthonukban mivel világítanak, addig ez még mindig összehasonlíthatatlan egy nagy teljesítményű ipari lámpától. Míg otthonunkban minden helyiségbe jut legalább egy lámpatest, valamint szélsőségesen nagy belmagassággal sem kell számolnunk, addig egy csarnokra, autószerelő műhelyre igen nagy belső légterek jellemzők. Ráadásul mivel vállalati felhasználásra szánják az itt felszerelt lámpákat, az sem utolsó szempont, hogy mennyi áramot vesz fel a mennyezeti lámpa, hiszen a rezsi költségek menthetetlenül beépülnek a gyártott termékek árába is. Ebből fakad, hogy alacsonyabb megvilágítási költségek mellett egy vállalat versenyképesebb tud maradni, amit jelen esetben energiatakarékos LED lámpatest megvásárlásával is elérhet. Ráadásul nem csak az üzemeltetési költségek csökkenését vonzza ez magával, hosszú élettartama miatt a karbantartás költségei is messze elhanyagolhatók lesznek.

Ami még megjegyzendő, hogy az ipari LED csarnokvilágításnál fontos szempont az is, hogy por és páramentesek legyen, jól tűrjék az egyes munkafolyamatok okozta extrém körülményeket is.

Milyen típusú ipari lámpatesteket különböztethetünk meg?

Manapság már a LED fényforrások számos formáját ismerhetjük, ipari felhasználás esetén is számos opció közül választhatunk.

Ipari led lámpa típusok:

  • Vészvilágító, piktogramok

  • Hajólámpa

  • Kábelsínes rendszer

  • Csarnok világítók

  • Mélysugárzók

  • Reflektor

Például a kábelsínes rendszer előnye, hogy az azon felhelyezett ipari lámpatestek száma, azok helyzete, valamint világításának iránya változtatható, így nem szükséges egy fix rendszert megvennünk, ami vagy megfelel a helyszínhez, legyen az autószerelő műhely, garázs, csarnok vagy asztalos műhely, vagy nem.

A csarnokvilágítót is érdemes kiemelni, hiszen mind súlyát, mind felszerelést tekintve könnyű, így egyszerűen végezhetünk annak beépítésével.

 

Ha tehát igazán hatékony, precíz munkavégzést szeretnénk elérni, mindenképp érdemes beruházni a rövid és hosszú távon is költséghatékonynak mondható ipari LED világításba.